Στα λευκά ντύνει τη χώρα ο «Λέανδρος»: Πού κατευθύνεται το δεύτερο κύμα του χιονιά

Οι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κακοκαιρία «Λέανδρος» σε συνδυασμό με τις περιορισμένες νεφώσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ρίξουν την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, την Κυριακή 17 Ιανουρίου.

Δριμύ ψύχος, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση (χθες, Παρασκευή) καθώς και διακοπές στην κυκλοφορία, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της χώρας (αλλά και στα ορεινά της Αττικής) έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Λέανδρος» η οποία πλήττει τη χώρα.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ασφαλή μεταφορά δύο ατόμων που εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους, λόγω κακοκαιρίας, στον δρόμο από τη Λειβαδιά προς τα Πετροκέρασα. Πρόκειται για δύο αδέρφια, έναν άντρα και μία γυναίκα, που λόγω της έντονης κακοκαιρίας, εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους το οποίο ακινητοποιήθηκε. Στο σημείο έφτασε όχημα 4χ4 της Πυροσβεστικής με δύο πυροσβέστες, απεγκλώβισαν τα δύο άτομα που είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα (βράδυ Σαββάτου), σταμάτησε η χιονόπτωση στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται δίχως σοβαρά προβλήματα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όσους κινούνται στα βόρεια ορεινά.

Κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Χορτιάτη – Αγ. Βασιλείου και Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι σε επιφυλακή ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Πρώτη προτεραιότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, όπως επισημαίνεται, είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση στα τρία νοσοκομεία που εδρεύουν στα όρια του δήμου (Παπαγεωργίου, 424 ΓΣΝΕ, ΨΝΘ). Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του δήμου, τα τεστ κορονοϊού της Κυριακής 17 Ιανουαρίου (4η και τελευταία ημέρα των ελέγχων) αναβάλλονται από τον ΕΟΔΥ, λόγω ψύχους και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Θεσσαλονίκη έχει ντυθεί στα λευκά, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία. Η πυκνή χιονόπτωση άρχισε τα ξημερώματα του Σαββάτου και το «έστρωσε» σε αρκετές περιοχές.

Ανατολικότερα μετατοπίζεται το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας

Δριμύ ψύχος αναμένεται ναεπικρατήσει στη χώρα το πρωί της Κυριακής 17/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες που συνοδεύουν την κακοκαιρία «Λέανδρος» σε συνδυασμό με τις περιορισμένες νεφώσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα ρίξουν την ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας. Ιδιαίτερα στα βόρεια ο υδράργυρος θα πέσει κατά τόπους κάτω από τους -14 βαθμούς Κελσίου. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η ελάχιστη θερμοκρασία που αναμένεται την Κυριακή 17/1.

Για τις επόμενες ώρες παρότι έρχονται ψυχρότερες αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, εν τούτοις η βασική διαταραχή έχει μετατοπιστεί ανατολικότερα και οι αέριες μάζες έχουν χάσει μεγάλο μέρος από την δυναμική τους και την δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερες εντάσεις χιονοπτώσεων. Καθώς θα περνούν οι ώρες, οι χιονοπτώσεις σιγά σιγά θα εξασθενούν και θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο

Για την Κυριακή συνοπτικά αναφέρουμε ότι θα έχουμε τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, επίσης την Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς.

Τη Δευτέρα 18-01-2021 στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά θα έχουμε τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά -ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πρόσκαιρα της ανατολικής Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Κακοκαιρία

(Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές χιονοπτώσεων στο δωδεκάωρο που μεσολαβεί από τα μεσάνυχτα ως το το μεσημέρι της Κυριακής 17-1-2021)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί